Kuchnia bułgarska

musaka bułgarskaKuchnia bułgarska nie jest zbyt dobrze znana w naszym kraju, a chyba najbardziej rozpoznawalną potrawą jest sałatka szopska. Wielka szkoda że potrawy z teko państwa leżącego na Bałkanach nie zadomowiły się bardzo w naszych domach, bułgarskie potrawy są bowiem lekkostrawne, przy ich wykorzystaniu bardzo często sięga się po warzywa, a ich smak jest na tyle oryginalny, że znacznie różni się od tego, który znamy na co dzień.

Bułgaria miała dość burzliwą historię, co miało wpływ nie tylko na kulturę czy architekturę kraju, ale także na kuchnię. W potrawach z Bułgarii odnajdziemy wpływy takich kuchni jak Grecka, Turecka czy Niemiecka.

Na potwierdzenie tych słów można przytoczyć wspomnianą sałatkę szopską, która jest właśnie wpływem uwielbienia greków dla sałatek, i jakby bułgarską odmianą sałatki greckiej. Z Turcji natomiast pozostały elementy kebabu, który w Bułgarii jest dość popularnym daniem.

Spożywanie posiłków w Bułgarii ma bardzo dużą rolę w życiu społeczeństwa. Bułgarzy bardzo często i chętnie spożywając posiłek spotykają się w większym gronie, czasem nie tylko wśród rodziny, ale także wśród znajomych czy sąsiadów.

Tradycyjny bułgarski posiłek zaczyna się od lekkiej sałatki, następnie podawana jest zupa i jako ostatnie danie główne, do którego, aby poprawić trawienie bardzo często podawane jest także wino. Po wszystkim na stołach gości deser, przeważnie słodkie ciasto, jak np. baklava.

Jeśli chodzi o codzienny tryb żywienia Bułgarów, rozpoczyna się on od śniadania, które przeważnie składa się ze słodkiej bułki opijanej kwaśnym mlekiem czy kefirem. Tego typu śniadania znamy także z innych państw, jak np. Chorwacja. Następnym głównym posiłkiem jest obiad, czyli na początek sałatka, zupa oraz mięsne danie główne. Na koniec głównego posiłku dnia podawany jest słodki deser. Na kolację Bułgarzy spożywają dość obfity posiłek, przeważnie jest to podobnie jak na obiad, potrawa mięsna.

Wśród bułgarskich potrwa możemy wyróżnić następujące:

  • sałatka szopska – sałatka w dużej mierze przypominająca tą, którą znamy z Grecji, składa się z ogórków, pomidorów, papryki, sera feta, przypraw oraz oliwy i octu;
  • musaka – jest to rodzaj zapiekanki warzyw oraz ryżu, która podawana jest ze zmieszanymi jajkami oraz mlekiem;
  • kebapczeta – są to kotlety przyrządzone z mięsa baraniego, przypominające mielone z naszej polskiej kuchni.

Kuchnia bułgarska jest kuchnią bardzo różnorodną i atrakcyjną, jeśli w naszym mieście znajduje się bułgarska restauracja z prawdziwego zdarzenia, na pewno warto ją odwiedzić, czas ten na pewno nie będzie czasem zmarnowanym, a doznania kulinarne zaspokoją gusta wielu smakoszy.